nimic

miercuri, 26 mai 2010

Zeita Diana


Diana , zeita romana a vanatorii , naturii , fertilitatii si nasterii , corespunde in mitologia greaca zeitei Artemis.
Conform mitologiei romane , Diana , fiica a lui Jupiter , a fost nascuta de catre Latona , impreuna cu fratele ei geaman , Apollo , pe insula Delos.
Ca zeita a vanatorii era asociata cu animalele salbatice si cu padurile, stejarii fiind copacii sacri ai acesteia.Diana era , totodata , o zeita a lunii , fiind venerata mai intai pe muntele Tifata , din apropierea asezarii Capua si in padurile sacre , in special in padurea Diana Nemorensis ( "Diana padurilor") , pe malurile lacului Nemi din Aricia , in apropierea Romei .Preotul ei traia in Aricia si se spunea ca orice barbat care putea sa il ucida cu un arc facut dintr-o ramura din padure , putea deveni el insusi preot al zeitei .
Mai tarziu , i-a fost dedicat un templu pe dealul Aventine , unde i se inchinau in special cei din clasele inferioare , plebeii si sclavii .Patroana a sclavilor , acestia puteau cere azil in templul ei.
Festivalul zeitei Diana avea loc cu ocazia Idelor din august ( 13 august) , data la care regele Servius Tillius , el insusi nascut ca sclav , i-a dedicat templul de pe dealul Aventine.
Originar , o zeita a fertilitatii , apoi si un simbol al castitatii , Diana era venerata mai ales de catre femei , ca ocrotitoare a graviditatii si a nasterii usoare.
Numele ei deriva , posibil , din "Diviana" ("cea stralucitoare").In mitologia greaca , zeita Diana face parte dintr-o trinitate de divinitati , alaturi de Virbius , zeu al padurilor (despre care se spune ca ar fi fost primul preot al Dianei) si Egeria , nimfa apelor , alaturi de care veghea asupra nasterilor.

2 comentarii:

  1. DIANA e numele meu preferat. Cand voi avea un copil, daca e fetita sigur se va numi DIANA!

    RăspundețiȘtergere
  2. iar daca persoana este la fel de minunata precum numele este si mai bine ;)

    RăspundețiȘtergere